Skip to main content

Alltid kort vei til hjelp!

Elevtjenesten er den korteste veien fra spørsmål til svar, du kan spørre om alt og innboksen har ikke kontortid.

Det er gratis og helt anonymt om du ønsker det!

Hva lurer du på?

Hva kan man gjøre dersom man ikke har peiling på hva man vil etter VGS?

Hvis du ikke har peiling på hva du vil gjøre etter videregående skole, kan du vurdere følgende alternativer: Ta deg et friår, skaff deg en jobb, gjør research og utforsk ulike karriereveier. Snakk med de som kjenner deg godt, kanskje de har noen gode forslag? Det er også lurt å snakke med en karriereveileder, de har god kunnskap om alle mulighetene for deg. Selv om du ikke går på skolen lenger, har du likevel krav til veiledning når du er under 25 år. I Elevtjenesten-appen kan du enkelt snakke med de som kan hjelpe.

Husk at det er normalt å ikke være sikker på hva du vil gjøre etter videregående skole, og at det er mange alternativer som er tilgjengelige for deg. Bruk tid til å utforske ulike alternativer og prøve nye ting. Ikke vær redd for å endre kurs hvis du finner ut at det du trodde du ville gjøre, ikke er riktig for deg.

Hvordan finner jeg riktig karriereretning?

Det å finne riktig karriereretning kan være en utfordrende prosess, men det er noen trinn du kan følge for å gjøre det enklere å finne en karrierevei som passer deg. 

  • Reflekter over dine interesser og ferdigheter – Hva gjør deg glad? Hva er dine styrker og svakheter?

  • Utforsk ulike karrieremuligheter – Undersøk og snakk med folk som jobber i disse yrkene.

  • Ta en karriereveildningstest – Det finnes mange tester som kan hjelpe å kartlegge hva som kan passe for deg. Her er noen som kan være til hjelp: 

https://utdanning.no/jobbkompasset 

https://utdanningstesten.no 

  • Prøv ut ulike jobber – Dette kan gi verdifull erfaring og innsikt i forskjellige yrker.

Husk at karrierevalg er en kontinuerlig prosess og det kan ta tid å finne den rette karriereretningen. Vær tålmodig og åpen for nye erfaringer og muligheter.

Se https://utdanning.no for mye god informasjon.

Stresser mye over fremtiden, hva kan jeg gjøre med det?

Det er normalt å føle seg stresset over fremtiden, spesielt når det gjelder karriere og utdanning. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å redusere stresset og øke tryggheten for fremtiden:

  1. Sett deg mål: Å ha klare mål og en plan for å nå dem kan hjelpe deg med å føle deg mer kontrollert og trygg på fremtiden. 
  2. Bryt det ned: Store mål kan virke overveldende. Bryt dem derfor ned i mindre delmål, og jobb mot å nå dem en etter en. Dette kan gjøre prosessen mindre skremmende og mer håndterbar.
  3. Få hjelp: Snakk med venner, familie eller en profesjonell dersom du føler deg overveldet av stresset ditt. De kan gi deg råd og støtte som kan hjelpe deg med å takle utfordringene og bekymringene dine.
  4. Fokuser på nåtiden: Å tenke for mye på fremtiden kan føre til at du går glipp av det som skjer i nåtiden. Prøv å være tilstede og fokusert på øyeblikket. Dette kan hjelpe deg med å nyte livet og gjøre det lettere å takle utfordringer som måtte komme.

I Elevtjenesten-appen finner du mange hjelpere du kan chatte med – helt gratis, også anonymt!

Flere spørsmål?

Last ned Elevtjenesten appen og chat med en karriereveileder. Det er en trygg plattform og du kan velge å være anonym dersom du ønsker det!

Flere spørsmål?
– snakk med en
veileder i appen

Elevtjenesten er appen for deg som er elev, lærling eller kanskje du ikke gjør noe spesielt akkurat nå. Her kan du snakke med helsesykepleiere, rådgivere, PP- og Oppfølgingstjenesten, psykolog m.m.

Det er gratis og helt anonymt om du ønsker det!