Alltid kort vei til hjelp!
Elevtjenesten er den korteste veien fra spørsmål til svar, du kan spørre om alt og innboksen har ikke kontortid.
Det er gratis og helt anonymt om du ønsker det!
Hva lurer du på?
Hvis du ikke har fullført videregående opplæring og har flere ubeståtte fag, er det fortsatt mulig å fullføre. Det finnes flere alternativer, avhengig av hvor lenge det er siden du sist var i skolen.
Her er noen forslag til hvordan du kan komme i gang igjen etter flere år:
- Kontakt en videregående skole: Ta kontakt med en videregående skole i nærheten av der du bor og spør om de har voksenopplæring eller tilbud for voksne som ønsker å fullføre videregående opplæring. De kan gi deg informasjon om hva som kreves for å fullføre utdannelsen din og hvordan du kan melde deg på.
- Privatisteksamen: Hvis du ikke ønsker å gå tilbake til en fulltidsutdanning, kan du vurdere å ta privatisteksamen i de fagene du har ubestått. Dette innebærer at du kan studere på egen hånd og deretter ta eksamen på en videregående skole.
- Voksenopplæring: Du kan også søke om voksenopplæring gjennom NAV eller kommunen din. Dette er et tilbud for voksne som ønsker å fullføre videregående opplæring, og du vil kunne få støtte og veiledning i løpet av utdannelsen.
- Nettbaserte kurs: Det finnes også mange nettbaserte kurs som kan hjelpe deg med å forbedre kunnskapene dine i fagene du har ubestått. Disse kursene kan være en god måte å lære på egenhånd og forberede deg til privatisteksamen eller voksenopplæring.
Uansett hvilken vei du velger, er det viktig å huske at det aldri er for sent å fullføre videregående opplæring. Ta det ett skritt om gangen, og søk støtte og veiledning fra lærere, rådgivere eller andre ressurser som er tilgjengelige for deg.
Kravet om bestått videregående opplæring for å søke enkelte jobber skyldes vanligvis arbeidsgivernes behov for å sikre at de ansetter kvalifiserte kandidater. Opplæringen gir en bred base av fagkunnskap og generell utdanning som er viktig for å kunne utføre forskjellige typer jobber.
I tillegg kan kravet om bestått videregående opplæring også være et resultat av at arbeidsgivere ønsker å vurdere søkere ut fra deres evne til å fullføre en utdannelse og overholde forpliktelser over tid. Dette kan være et tegn på pålitelighet og arbeidsmoral.
Identifiser problemet og sett deg mål for hva du ønsker å oppnå. Lag en plan for hvordan du skal oppnå målene dine og søk støtte fra venner og familie som kan holde deg ansvarlig for å oppnå dem. Unngå situasjoner eller personer som får deg til å falle tilbake i gamle vaner.
Husk at det tar tid å endre vaner, så det er viktig å være tålmodig og ikke gi opp hvis du faller tilbake noen ganger. Det kan også være en god ide å oppsøke profesjonell hjelp.
Rusmiddelbruk kan være et vanskelig tema å forholde seg til. Bruk av rusmidler trenger ikke nødvendigvis å være et problem, men det kan bli det for mange. Det kan være vanskelig å innse eller oppdage det. Opplever du at du tar økt risiko med rusmidler? Har rusbruken blitt en vane i hverdagen? Er rusmidler i ferd med å ta over livet ditt? Opplever du at rusbruken er et problem i livet ditt?
Noen ganger kan det hjelpe å prate med andre for å berolige bekymringer eller for å få veiledning for hva du kan gjøre videre. Er du bekymret så ta kontakt med en person du er trygg på, fastlegen din eller rustelefonen.no.
Last ned Elevtjenesten appen og chat med en rådgiver. Det er en trygg plattform og du kan velge å være anonym dersom du ønsker det!
Flere spørsmål?
– snakk med en
rådgiver i appen
Elevtjenesten er appen for deg som er elev, lærling eller kanskje du ikke gjør noe spesielt akkurat nå. Her kan du snakke med helsesykepleiere, rådgivere, PP- og Oppfølgingstjenesten, psykolog m.m.
Det er gratis og helt anonymt om du ønsker det!